Vaccinat impotriva microbismului

Vaccinat impotriva microbismului

Cand eram tanar ficior, ca sa zic asa din vorba cantecului, tare mult imi mai placea sa mai dau cate o palitura de osanda in parcarea din fata blocului sau prin curtile scolilor dotate cu porti. Ma inscrisesem si la un club din oras ca sa invat mai bine cum sta treaba cu tactica de joc. Mi-a placut si imi place fotbalul, dar nu am devenit niciodata microbist, iar pe stadioanele de la noi am fost de cateva ori si m-am lecuit.

De ce? Pai hai sa vedem cum sta treaba. 70% dintre suporterii veniti la meci se manifesta precum oastea orcaiasca a regretatului Sauron. Restul de 30% abia daca vad cap-coada 40 de minute din joc si asta pentru ca atentia le este atrasa de scuipangii-urlatori profesionisti.  Apropos de asta, trebuie sa recunosc dibacia cu care unii colecteaza un ciorchine de coji de seminte sub buza inferioara, ce treptat creste in volum atasatsandu-se de barbie. Este remarcabil.

O chestie pe care am observat-o este ca cel mai inversunat injura familistii scapati din ograda nevestii, acolo unde astfel de manifestari barbare le sunt interzise. Ma uitam odata la un nene din stanga mea care, rosu la fata precum un cur de babuin si cu vasele de sange ale gatului gata sa plesneasca, injura cu stropi ca si cand viata lui ar fi depins de acel moment al jocului: un cartonas galben dat unuia dintre jucatori.  Aproape de finalul meciului, nenea si-a pus o pereche mare de ochelari pe nas, si-a scos bascuta din buzunar ca sa-si astupe luminoasa-i chelie si privea temator in jur ca si cand ar cauta pe cineva, spasit si parca incercat de un sentiment de vinovatie: “Oare cine m-o fi vazut?”

M-a uimit de fiecare data ura, inversunarea si determinarea draceasca a unora de a le sparge capetele celor din tabara adversa pentru… Chiar, pentru ce? Din dragoste nemarginita pentru echipa? Pentru ca jucatorii vor vedea mai tarziu la stiri si vor aprecia, iar asta ii va face sa joace mai bine? Pentru, si daca e asa atunci e grav de tot, simplul fapt ca ala tine cu alta echipa si pentru asta merita sa ramana olog?

Microbistule agresiv, poti sa ai o pasiune pentru ceva, sa-ti placa ceva si sa arati asta fara sa te manifesti ca un neandertal (cauta pe gugal daca nu stii ce inseamna) caruia i s-a furat hoitul de sub nas. Si daca vrei sa-mi spui, asa pe limbajul tau, ca nu inteleg eu ce inseamna sa fii microbist, iti spun eu ca tu nu intelegi ca suntem in secolul XXI si ca Pamantul, bata-l vina, e rotund.

Sa-ti explic. De fapt si de drept, pe jucatorii aia pe care tu ii simpatizezi sau ii injuri de morti, mame si sfinti nici macar nu stiu ca tu existi si nici n-ar vrea s-o stie. Esti doar o gura intr-o multime. Nu dau doi bani pe tine. Dupa meci, ei se duc acasa la fotomodelele lor si se baga cu ele intr-un jacuzzi, in timp ce tu iti iei bastoane pe carca de la un jandarm care abia astepta sa deschizi gura. Ce zici, se merita?

Comments are closed.