Nokia 5110 vs iPhone sau Ce ne mai miram odata

Pentru ca uneori imi place sa privesc in urma pentru a ma putea ancora la prezent, mi-am propus sa fac o comparatie pentru a vedea cat de mult a evoluat tehnologia in domeniul telefoniei mobile în decursul unui deceniu. Pentru asta am ales doua dintre cele mai populare telefoane lansate vreodata pe piata romaneasca. Diferenta de varsta dintre cele doua aparate este de fix 10 ani.

Intelectuali, oameni din media, analfabeti, femei gravide, slabanogi, obezi, prostituate, cocalari, tigani, recidivisti, chiar si cersetori s.a.m.d. aveau la un moment dat ceva in comun: un cincizeci si unu-zece. Nokia 5110, telefonul cu multe fete colorate sau “schimbabile”, cum spuneau „cunoscatorii“, uneori protejat de husa de neam prost de la cureaua a catorva sute de mii de masculi mandri de achizitia lor.

iPhone 3G a celor de la Apple, este “chestia” ce i-a lasat pe multi cu gura cascata atunci cand a aparut pe piata. Este telefonul ce a starnit tot felul de onomatopee, mai ales datorita inovatiilor implementate in aplicatiile sale. S-a vandut in draci si se vinde in continuare, iar iPhone 4 deja isi face loc pe rafturile magazinelor. Primul s-a nascut in 1998, iar cel din urma in 2008. Iata diferentele si, de ce nu, asemanarile?…

Gandeste-te cum ai fi reactionat daca in urma cu zece ani, in timp ce tineai in mana un 5110 si-l butonai de zor, incercand cu disperare sa lungesti sarpele patratos de pe ecran, cineva ti-ar fi spus c-o s-apara un telefon in care vei putea ghida sarpele cu degetul aratator, atingand ecranul. O calduroasa trimitere introspectiva in colul uterin al mamei sale insotita de recomandarea de a renunta sa mai vizioneze filme SF de duzina ar fi fost cea mai probabila reactie. Pai cum God all Mighty sa nu fie asa cand noi nici macar nu ne imaginam cum ar putea sa arate un telefon cu display color, d-apai sa se mai si gadile atunci cand ii atingi ecranul.

Nokia 5110 avea un display cu afisaj monocrom, adica o singura culoare. Va aduceti aminte? Pixeli negri pe un fundal verde. Luciosul iPhone afiseaza nici mai mult nici mai putin de 16 milioane de culori pe un ecran de 3.5 inch. iPhone este dotat cu o camera foto digitala de 2 megapixeli, iar cea mai fancy chestie pe care o avea Nokia, dar care i-a imbogait pe multi, era afisarea unui logo pe ecran. Acel element grafic facea, de cele mai multe ori, diferenta dintre 5110-le meu si 5110-le tau.

Batranul Nokia racnea din difuzor un sunet monofonic si avea o aplicatie ce permitea descarcarea tonurilor de apel de pe internet – functie cam inutila pentru Romania acelor vremuri. Telefonul de la Apple reda atat sunete polifonice, cat si formatele MP3. iPhone mai permite si utilizarea unei aplicatii prin care, apropiat de o boxa, telefonul recunoaste melodia difuzata, o cauta pe net si te intreaba daca vrei s-o descarci. La capitolul divertisment, Nokia venea cu trei joculete mici si late, dintre care unul a scris istorie: Snake. iPhone iti pune sub nas jocuri de pe tot internetul, suportand foarte bine aplicatiile 3D si, imlpicit, foarte multe titluri cunoscute de pe piata. Bluetooth, 3G, WLAN, USB, Google Maps, GPS sunt alte câteva elemente si aplicatii ce fac parte din iPhone si care merita mentionate. Si cum te mai uitai atunci la 5110 din mana ta si ti se parea ca este atat de destept si ca face asa de multe. Amuzant, nu?

La capitolul greutate, Nokia este mai gras cu 37 de grame. Asemanari? iPhone are o inaltime de 11,55 cemtimetri, iar Nokia 5110 avea 13,2 centimetri. Daca retezam antena caramidei 5110, putem pune cele doua aparate unul langa celalalt fara a sesiza prea mari diferente de inaltime. Insa, cea mai mare asemanare dintre cele doua modele este functia de baza, foarte putin schimbata, a tuturor telefoanelor: formezi, suni, vorbesti si „hai pa!“, inchizi.

Acum, dupa ce ai citit articolul asta si te uiti mandru la telefonul tau cu touch screen, iar eu iti spun ca peste 10 ani vei putea sa porti o conversatie ca de la om la om cu telefonul tau, ma crezi?

Comments are closed.