Lucrurile pe care ar trebui sa le cunoasteti despre „Expanded Polystyrene”

Lucrurile pe care ar trebui sa le cunoasteti despre „Expanded Polystyrene”

Expanded Polystyrene – reprezinta denumirea stiintifica a EPS-ului, binecunoscutul polistiren expandat care este tot mai utilizat in izolarea locuintelor urbane. Polistirenul expandat reprezinta in fapt un material termoplastic, asemanator cu o spuma densa, compacta, insa deosebit de usoara. De ce este EPS -ul un material atat de apreciat in industria constructiilor?

De vina sunt proprietatile sale extraordinare de absorbtie a eventualelor socuri mecanice ( determinate de presiuni inalte sau de vibratii semnificative), nivelurile inalte pe care le ating compresiunea si rezistenta sa, dar si conductivitatea termica diminuata, spre deosebire de cea a altor structuri care erau folosite in trecut pentru protectia locuintelor. Interesant este faptul ca la o privire mai atenta, EPS – ul infatiseaza o compozitie fundamentata intr-un procentaj de 98 % pe aer, constrangerea acestuia la interior fiind motivul adevarat pentru care polistirenul este un bun izolator.

Procesul de fabricatie al polistirenului expandat

Camerele cu vacuum sunt incintele in care se fabrica placile clasice de polistiren expandat, celulele aglomerate ale acestei structuri fiind introduse in incintele cu vaccum tocmai pentu a-si mari corespunzator volumul. O comparatie metaforica ar aduce in discutie prepararea popcornului, singura diferenta fiind aceea ca „punga” in care expandeaza celulele de polistiren este reprezentata chiar de camera cu vacuum.

Depozitarea polistirenului expandat

Singurul factor abiotic care poate afecta intr-o maniera nociva placa de polistiren expandat este reprezentat de razele solare ultraviolete. Bineinteles, pentru ca efectele negative sa fie resimtite pe deplin trebuie sa expunerea sa fie una de lunga durata, in urma perioadei indelungate pe surprafata placilor depunandu-se un strat fin de praf galbui.

De asemenea, polistirenul expandat trebuie sa fie ferit de umezeala, aceasta reusind sa afecteze iremediabil proprietatile placilor de EPS.  Impactul asupra mediului este unul minim, avand in vedere faptul ca placile de polistiren expandat nu emana fluoruri sau compusi clorhidrici in exterior, spre deosebire de alte materiale de constructii cu un grad sporit de poluare. Nu afecteaza sanatatea persoanelor care il monteaza si nu implica purtarea unui echipament de protectie.

Asadar, acestea sunt in linii mari principalele aspecte pe care trebuie sa le cunoasteti daca doriti sa optati pentru o izolatie realizata din polistiren expandat. De acum incolo puteti afirma faptul ca ii cunoasteti principalele proprietati, sunteti constienti de procesul sau de fabricare si stiti cum ar trebui sa depozitati pachetele ce contin placi de EPS, ceea ce ar trebui sa va faciliteze o viitoare alegere.

Comments are closed.