Iti trebuie jurnalism ca sa fii jurnalist?

Iti trebuie jurnalism ca sa fii jurnalist?

Exista meserii si alte trebusoare ce necesita cunostintele dobandite pe bancile facultatii (arhitectura, inginerie, psihologie, medicina, sculerie matriterie si ar mai fi cateva), insa cea de jurnalist nu este una dintre ele.

La ce e buna facultatea de jurnalism (sau stiintele comunicarii cum se mai numeste prin unele parti)? Acumulezi un bagaj de cultura generala despre domeniu. Dar, cu vointa, acel bagaj il poti capata si daca citesti cateva carti si manuale de specialitate pe care le cumperi din librarii sau le iei de pe net. Punem la socoteala si faptul ca ajung sa iti predea meserie si asa-zisi profesori universitari care n-au facut nici macar 100 de metri de teren in viata lor. Nu trebuie sa faci patru ani de facultate, iar mami si tati sa-si toace salariile ca sa-i calci pe urme lui Cristian Tudor Popescu – l-am mentionat pe el pentru ca este singurul gazetar despre care au auzit micii basinosi din anul I care aspira la aceasta meserie.

80% dintre zburdalnicele care intra la jurnalism vor sa se faca Esca sau vor sa ajunga pe la meteo. Papuse, manca-te-ar Basecu din priviri, nu-ti trebuie fata facultate de jurnalism ca sa ajungi la meteo. Mai tii minte cand erai mica si te ducea mami la cabinet si doctoru iti spunea “Ia sa vedem noooi. Gurita maaaare… Aaaaaa”, si tu faceai intocmai? Eh, cam asta trebuie sa faci si acum, doar ca prin birouri de sefi si sefuleti si o sa fie treaba buna, o sa vezi.

“Pai si cum invat sa fiu jurnalist?” Este o meserie care se fura, iar felul in care o faci tine numai de capacitatile tale intelectuale si creative. E simplu: esti ori nu esti facut pentru asta. De unde si cum furi meserie? Muncind, prietene. Iti iei inima-n dinti si te duci la cea mai apropiata redactie (ziar, tv, nu conteaza) si spui ca vrei sa muncesti si sa inveti. Daca nu te primesc acolo, incerci in alta parte si te asigur ca, in cel putin un loc, vei primi o sansa sa arati cat te duce capul. Tine cont ca nimeni nu s-a nascut invatat si inca mai exista oameni care tin cont de asta.

Daca in perioada de proba incepi sa te gandesti la bani, atunci mai bine pleci singur si te duci sa te rogi la sfantul Guta sa-ti ajute-n viata. Este o meserie in care satisfactiile materiale apar peste cativa ani, odata cu experienta pe care o capeti. Daca vrei sa-ti fie mai usor la o angajare, atunci pune-te si munceste inca din anii facultatii, pe moca daca e nevoie. Nu impresionezi niciun sef cu CV-ul tau in care ai scris mandru nevoie-mare ca ai diploma de licenta, iar tu ai doar doua saptamani de practica chiulita in toti anii de facultate.

In meseria asta, teoria n-are nicio treaba cu ceea ce se intampla de fapt intr-o redactie. Nu o sa inveti niciodata in facultate cum sa-ti faci surse, cum trebuie sa abordezi un subiect in functie de publicatia la care lucrezi, ce fel de titlu vinde si, poate cel mai important, in facultate nu o sa te duca nimeni de manuta in mijlocul unui evenimet in care trei cadavre zac cu creierii imprastiati pe asfalt. Crede-ma, regula celor cinci “w” o inveti pe teren. Si sa-ti mai vand un pont care te va ajuta mult: din cand in cand, mai citeste si tu o carte. Nu doare.

Comments are closed.