Intelegerea mozaicului varstei

Intelegerea mozaicului varstei

Cercetatorii stiu ca neuronii nu sunt deseori inlocuiti in timpul vietii organismului, deci le folosesc ca un tip de „linie de varsta” si le compara cu alte celule care nu se divid. Intr-un studiu pentru a cauta alte celule mai vechi, o echipa de oameni de stiinta a combinat metoda de etichetare a izotopilor electronilor cu MIMS-EM (o metoda hibrida de imagistica) pentru a cuantifica si a vizualiza varsta proteinelor, varsta celulelor si nivelul de cifra de afaceri in ficat, pancreasurile si creierul rozatoarelor mai vechi si mai tineri.

La validarea acestei metode, oamenii de stiinta au determinat varsta neuronilor si au descoperit ca au aceeasi varsta ca si organismul. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au fost surprinsi sa afle ca celulele din interiorul vaselor de sange ale rozatoarelor (celule endoteliale) erau la fel de vechi ca si neuronii lor. Aceasta descoperire uimitoare inseamna ca celulele ne-neuronale nu se inlocuiesc sau se repeta in viata organismului.

In timpul acestui studiu, pancreasul a prezentat semne ca celulele sale aveau varste diferite. In mod similar, portiuni din pancreasul rozatoarelor pareau a fi o combinatie de celule vechi si tinere. Pancreasul a surprins oamenii de stiinta, deoarece este un exemplu al fenomenului cunoscut sub numele de varsta mozaicism – o populatie de celule care nu pot fi diferentiate, care sunt varste diferite.

Comments are closed.