De ce femeile traiesc mai mult decat barbatii – Partea I

De ce femeile traiesc  mai mult decat barbatii – Partea I

Statisticile sugereaza ca, peste tot in lume, femeile traiesc mai mult decat barbatii. Aceasta este o tendinta foarte interesanta, deoarece femeile au, de asemenea, rate mai mari de boli fizice si platesc mai multe vizite la medic. Deci, de ce femeile traiesc mai mult? Sunt doar mai rezistente la boli, sau exista altceva?

Raspunsul consta in biologia barbatilor si a femeilor. Dupa cum probabil ati invatat la scoala, barbatii si femeile au cromozomi diferiti. Barbatii sunt considerati sexul heterogamat, ambele cromozomi X si Y. Femeile sunt homogametice, cu doua cromozomi XX. Aceste diferente in cromozomi determina sexul persoanei si sunt responsabile pentru majoritatea schimbarilor in dezvoltare. Ei ii spun corpului daca trebuie sa dezvolte caracteristici masculine sau feminine, desi exista variatii in fiecare persoana.

Distributia grasimilor este una dintre explicatiile pentru care femeile traiesc mai mult timp. Femeile au mai multe grasimi subcutanate, care sunt sub grasimea de sub piele. Barbatii au mai multa grasime in jurul organelor sau grasimilor viscerale. Grasimile viscerale au fost legate de un risc mai mare de boli de inima. Acest lucru ar putea explica de ce barbatii se confrunta cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, chiar si la varstele tinere.

Comments are closed.