Cum aleg motorul de barca potrivit?

Alegerea unui motor de barca este o problema destul de delicata pentru majoritatea pescarilor neinitiati. Un motor de barca este o investitie pe termen lung, trebuie luate in calcul costuri de intretinere si depozitare, consumul de carburant dar si tipul de ambarcatiune pe care il detineti si modul in care o folositi.

In primul rand atunci cand alegeti un motor de barca terbuie sa tineti cont de doua lucruri: puterea si greutatea acestuia.

Trebuie luat in calcul dimensiunea si greutatea (cu tot cu echipament, combustibil si echipaj) barcii. Daca motorul nu este suficient de puternic pentru a impinge barca veti observa performante scazute, un consum mai mare de combustibil decat este normal si motorul in sine se va defecta mai repede. Daca motorul este prea puternic pentru barca dvs. riscati sa pierdeti controlul acesteia. La fel trebuie avut grija si cu greutatea motorului in sine, un motor prea greu instalat pe o barca penumatica are toate sansele sa o scufunde.

In general majoritatea producatorilor de barci vin cu instructiuni de alegere a motorului in functie de modelul barcii. Ideal este sa achizitionati un motor cu puterea cat mai mare incadrandu-va in specificatile impuse de producatorul barcii.

Motoarele outboard sunt motoarele de barca detasabile ce se monteaza pe partea din spate a barcii, acestea pot fi de doua tipuri: in 2 timpi si in 4 timpi. Motoarele outboard au intre 1CP si 300CP si pot fi folosite atat in apa sarata cat si in apa dulce.

Avantajele motoarelor in 2 Timpi:

  •  acceleratie mai buna
  •  in general au un raport foarte bun greutatea motorului/pret
  •  usor de intretinut
  •  in general sunt mai ieftina ca cele in 2 timpi
  •  nu trebuie schimbat uleiul
  •  in general sunt ceva mai usoare ca motoarele in 4 timpi

O diferenta majora intre motoarele in 2 timpi si motoarele in 4 timpi este ca motoarele in 2 timpi folosesc un amestec de combustibil-ulei in timp ce motoarele in 4 timpi folosesc benzina. Un motor de 4 timpi este de regula ceva mai greu ca motoarele in 2 timpi de aceasi putere si se aseamana motoarelor auto, avand inclus si un filtru de ulei.

Avantajele motoarelor in 4 timpi.

  •  au mult mai putine emisi poluante ca motoarele in 2 timpi
  •  consum foarte mic
  •  motorul este foarte silentios
  •  uleiul se introduce direct in motor ceea ce permite o economie de combustibil.

Un alt aspect foarte important de care trebuie sa tineti cont atunci can alegeti un motor de barca este si costul pieselor de schimb. De-a lungul anilor cu siguranta va fi nevoie sa schimbati cate ceva la motor si este destul de neplacut sa platiti sute de lei pentru o garnitura.

Comments are closed.