Comoara din Cetate

Comoara din Cetate

Demult, când nu prea mă inteersa soarta oraşului în care trăiesc şi în care nu se întâmpla aproape nimic, eram dezamăgit că locuiesc în Alba Iulia. Mă visam într-un oraş mare, în care să te pierzi de-a dreptul, să faci o oră cu autobuzul dintr-un loc într-altul, să ai ce vedea, unde merge şi cu cine.

N-a trecut multă vreme de când am avut acest vis şi m-am mutat în… Sebeş, această mega-metropolă, cu zgârie nori de-ameţeşti când vrei să le vezi frunţile, cu zeci de mii de maşini pe străzi, cu gălăgie, claxoane, forfotă, mişcare, treceri de pietoni, lume multă, înghesuială şi reclame glamour de-ţi fură ochii.

Râdeţi, că-i de râs.

Visul ăsta de-a trăi într-un oraş în care să mă pierd s-a evaporat rapid în satul cu blocuri care se numeşte Sebeş. Eh, sunt sarcastic, nu vă supăraţi

După ce m-am reîntors în Alba Iulia, sentimentul că aici nu se întâmplă mai multe lucruri ca-n Sebeş a fost şi mai frustrant.

N-a trecut mult şi-am observat că Alba începe să vibreze. Odată cu scoaterea Cetăţii Alba Carolina din cazanul cu fecale al Armatei, Alba Iulia a început să respire aer curat. A scos capul din nisip, a adulmecat 200 de milioane de euro de la UE, i-a luat şi i-a investit într-o gaşcă de lucruri/acţiuni/evenimente menite să tragă un semnal de alarmă că oraşul Marii Uniri nu s-a îngropat în propria vomă a autosuficienţei/simbolisticii istorice şi-atât.

Cetatea violată şi ţinută cu botul în borhotul statului a renăscut. A fost curăţită, renovată şi repusă în valoare. Cu bani, că fără bani era şi-acum un cadavru în descompunere sau un hotar de grădini de bloc, cu ceapă, crastaveţi, roşii, ardei şi trandafiri sălbatici.

Acum că-i aproape pe sfârşit cu lucrările, mulţi se întreabă la ce ne-ajută că avem o Cetate în care s-au băgat bani?. “Avem o Cetate. Ce facem cu ea?” spun alţii. Am ales s-o promovăm, asta facem. Asta fac eu, asta-mi place, asta vreau. În media, în online, din gură-n gură. Ce câştig? Ce câştigăm noi bloggerii din Alba că facem lucrurile astea? Experienţă şi, câteodată, un răstimp în care mergem la cai şi-i admirăm până ne săturăm.

Şi pentru ca promovarea să fie cât mai antrenantă şi să-i dăm şi puţină andrenalină aventuroasă, noi , bloggerii din Albablog – Andrei, George şi Marius (+semnatarul) am organizat, împreună cu Primăria oraşului, CJ Alba, Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea “1 Decembrie 1918″ un concurs care se numeşte “Comoara din Cetate“, cu un regulament prestabilit.

Se pot câştiga 100 de euro în fiecare zi de concurs sau chiar mai multe sute dacă premiul nu se găseşte şi se reportează. Trebuie doar să ai curajul şi râvna să citeşti două-trei lucruri despre Cetate şi să te pui puţin la curent cu aşezarea şi denumirile porţilor, bastioanelor, ravelinelor, cunetelor şi ale altor elemente din Cetate.

Cum să câştigi Concursul “Comoara din Cetate”? Simplu. Trebuie să te prezinţi pe terasa de la Pub13, în fiecare zi de vineri, sâmbătă şi duminică, începând cu 4 iunie (adică peste două zile), la ora 11.00, să completezi o declaraţie pe propria răspundere că eşti de acord cu regulile concursului, primeşti un talon de participare şi-apoi treci pe sistem aventură ca să găseşti plicul cu macheta de 100 de euro câştigătoare (un singur plic pe zi), ascuns în locurile pe care ţi le sugerează indiciile comorii, pe care le găseşti pe monitoarele de la Pub13 sau pe pagina de facebook a Cetăţii (indiciile se publică pe facebook în fiecare zi de concurs, de la ora 11.00).

Mare grijă la respectarea regulamentului. Fără dedare la acte de violenţă, distrugere sau alpinism pe ziduri.  Nu e nevoie. Comoara va fi întotdeauna atât de accesibilă, încât, după ce-o vei găsi, bagi plicul la buzujep şi te îndrepţi liniştit către Pub13 să-ţi iei premiul pe loc.

Sperăm ca participanţii la concurs să aibă o atitudine dezinhibată, dar, în acelaşi timp, civilizată. Nu ne dăm în cap pentru 100 de euro, pentru că bunul simţ şi regulamentul concursului ne spun că şansele noastre nu se termină decât în 2 octombrie, la marea finală, când comoara nu mai e de 100 de euro, ci de 5000, adică o sumă numa bună de-o maşină, de achitarea unei rate mărişoare sau de avans la apartament în orhiddeea.

Mult succes celor care au curaj şi le place aventura. Pentru hateri, sănătoşi să fiţi, COmoara vine!

Comments are closed.