Civilizaţie 2.0

Civilizaţie 2.0

Am dat pe twitter, azi dimineaţă, un link către un site care îmi place într-un mod special. Un flash pe care-l ştiu de mai multă vreme şi pe care-l redescopăr la intervale regulate de timp.

Twittul respectiv l-a inspirat pe Chinezu să scrie un post întreg despre doua categorii de oameni care îşi dau cu părerea despre un anumit subiect: cei care vorbesc ca să se afle în treabă şi cei care evaluează şi îşi calculează părerile într-o manieră profesională. Chinezu atacă destul de dur în acel articol flegmele pe care le scot aşa-numiţii “pitpalaci 2.0” în legătură cu orice subiect, cu sau fără semnificaţie.

Părerea mea vine la antipod cu ce a scris Chinezu, fără să contrazică însă ceea ce a scris, pentru că are foarte multă dreptate:

– toată lumea are dreptul la o părere. Mai lămurit, Nenea Gheorghe din Văcăreşti îşi poate exprima părerea despre siteul în cauză, că-i place sau nu. E dreptul lui. Mai ales pe internet, unde vorbim de expunere şi unde un “profi” l-ar putea contrazice oricând, dar daca ăsta e gustul omului, ce-i poţi face? O grămadă imensă de oameni folosesc încă Internet Explorer 6, dar nu-i deranjează. Rămân acolo din teamă sau din ignoranţă, dar e dreptul lor. Concluzie: o părere este personală, cu atât mai mult cu cât vine de pe o reţea socială şi nu face-to-face; o evaluare d.p.d.v. (…) şi o analiză pe subiectul (…) cer profesionalism în domeniu. Repet, respectarea dreptului la o părere presupune manifestarea unui act de civilizaţie. Suntem în era părerilor, când media s-a umplut de“invitaţii noştri de astăzi”, părerişti politici şi sociali cărora nu le ia nimeni dreptul la opinie. Zaparea pe alt canal nu ucide.

– toată lumea are dreptul să conteste părerea celuilalt, atâta timp cât o face civilizat. Altfel vorbim de cenzură şi ştim ce a făcut cenzura în istorie.

Amândouă punctele, combinate estetic, emană principii, respect, bun simţ şi comunicare eficientă. Civilizaţie. Pe net, civilizaţie 2.0, dacă vreţi.

Comments are closed.